Písničkář Monty jen tak nahlíží do lidských duší

2. březen 2015

Představte si, na jedné straně postavu obra, s máchovskou kšticí, k tomu bradku barvy rezaté a démonické vlčí oči. A ten samý zjev, který byste se báli potkat po setmění, dostal do vínku něžnou duši poety a dar tvořit originální melodie. Řeč je o písničkáři Jiřím Motyčákovi, který na folkové scéně vystupuje jako Monty.

Nepřehlédnutelnému a nepřeslechnutelnému muzikantovi patřil večer 9. února v královéhradeckém Country clubu Lucie. Několik televizních kanálů nabízelo sice zimní olympiádu, ale Monty s jednočlennou Nekapelou (Milan Šána na housle, mandolínu aj.) dokázali přilákat stejně početné publikum jako den předtím kapela Fleret.

Montyho schopnost zapojovat posluchače sedící v sále do děje svých písní, je úžasná. V průběhu koncertu si najednou všimnete, že neexistuje jeviště a hlediště, ale že obě dvě místa tvoří jeden celek s kouzelnou atmosféru. Ne každý má takový dar komunikovat s publikem. Díky tomu bylo o výbornou zábavu postaráno a u některých písní se publikum neváhalo zapojit doprovodným zpěvem, jako třeba v písni o šnekovi.

Monty v královéhradeckém Country clubu Lucie

Smích se ze sálu ozýval např. u písně Tuli-pán, nebo Dopisy. Ta druhá asi zvýšila návštěvnost ostravské zoologické zahrady. Spoustu posluchačů určitě zajímá, kteréže to jsou ty opice, co házejí ony předměty…

Naproti tomu zazněly i písně, z kterých mrazilo v zádech, např. píseň Bráchovi nebo Na konci, ve které Monty zpívá, že chce "jen tak se do duší dívat lidem, co nechtějí zpívat".

Diváci si v závěru koncertu vytleskali několik přídavků a poté opouštěli sál s úsměvy na tvářích. Celým pořadem provázel Víťa Troníček, který pro tento večer vystřídal svého kolegu moderátora Václava Součka.

autor: Ivan Kurtev
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.