Ženu ani květinou neuhodíš

Příběh tragického skonu spisovatelky populárních ženských románů, kterou v roce 2011 zavraždil její manžel. Případ otevřel diskusi o problematice domácího násilí.

Hloubavá knihovnice Blanka se při své výpůjční službě seznámí se čtenářkou Marií, velkou milovnicí románů známé spisovatelky. Díky ní se pokusí přijít na kloub tomu, proč je právě tato literatura tak oblíbená a začne se více zajímat i o okolnosti smrti této úspěšné ženy.

Osobní zájem ji poté přiměje k tomu, aby si promluvila se stálým návštěvníkem knihovny, psychologem specializujícím se na problematiku domácího násilí. Dozví se, proč k němu vůbec dochází a jakým způsobem může zamezit, anebo pomoct případné oběti.

Pětidílná série Ženu ani květinou neuhodíš vznikla na motivy skutečné události, která se stala v rodinném domě v Brně, kde byla známá spisovatelka ubodána svým manželem. Neočekávané úmrtí veřejně známé osoby podnítilo celorepublikovou diskusi o problematice domácího násilí v českých rodinách.

Právě domácí násilí je také zásadním tématem pětidílné série, kterou napsala Tereza Semotamová. V režii Lukáše Kopeckého účinkují Hana Briešťanská, Ivana Hloužková, Vladimír Hauser, Gabriela Štefanová a Jaroslava Vykoupilová.

Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.