Čtvrtek: Co jsem to jen chtěl?

3. listopad 2016

Jste zapomnětliví? Odejdete od rozdělaného úkolu a zapomenete, co jste chtěli dělat? Také se vám stává, že někoho potkáte a nevíte, kam ho zařadit? Jak vám slouží paměť? Procvičujete ji, trénujete, luštíte kvízy, křížovky? Pamatujete si detailně zážitky, historky z dětství, ale nevíte, co jste měli včera k večeři? Nebo to máte opačně?

Jak lehce nebo těžko se dokážete vrátit ve vzpomínkách o desítky let zpátky? Máte po bytě popsané lístečky, kde co máte, nebo jste takové pomůcky v životě nepotřebovali? Zapomněli jste někdy na něco hodně důležitého a byl z toho trapas? Jakou roli sehrála paměť ve vašem životě? Možná máte geniální paměť, fotografickou paměť a ta vám nejen při životních zkouškách pomohla?

Jsou lidé, kteří mají geniální paměť a vše nosí v hlavě. Můžete je vzbudit o půlnoci a na vše si bez problémů vzpomenou, včetně jmen, adres, letopočtů, telefonních čísel. A pak jsou ti druzí. Paměť nám může v životě mnohé ulehčit, ale dokáže nám v životě také pořádně zavařit. O zážitky a historky pak není nouze. Někdo zapomene na návštěvu lékaře, důležitou schůzku, rande...

autor: kas
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.