Čtvrtek: Herecké legendy kolem nás

11. květen 2017

Kdo je pro vás nezapomenutelnou hereckou legendou? Jaký herec se zapsal do Vašeho srdce a díky čemu? Měli jste někdy možnost osobního setkání se svým hereckým idolem? Jezdíte do divadla, nebo dáváte přednost filmu?

Ve východočeských Ratibořicích vzniklo PRVNÍ HERECKÉ MUZEUM V ČECHÁCH. Za celým projektem stojí od nápadu po realizaci režisér Tomáš Magnusek, kterému se podařilo zpřístupnit muzeum v květnu 2017.

U vchodu do objektu je zeď slávy a díků. Muzeum nese název Herecký dům Viktorka a stal se novou turistickou zajímavostí nejen v Ratibořicích, ale minimálně v celé České republice. Návštěvníkům je k dispozici muzeum, restaurace, víceúčelový sál atd.

Muzeum v hereckém domě Viktorka pro vás svým způsobem vytvořili samotní herci. V tomto směru bylo vytvoření koncepce muzea velmi jednoduché. Drtivá většina herců věnovala své osobní nebo pracovní předměty. Od fotografií nebo rekvizit z jednotlivých filmů a divadelních představení, přes knihy, kostýmy až po osobní předměty a kuriozity. Můžete se tak dotknout předmětu, kterého se dotýkal váš oblíbený herec.

U budovy vznikl také první chodník slávy a připravuje se herecká alej, která bude připomínat osobnosti, které už nejsou mezi námi. Slavnostní otevření muzea je pro veřejnost naplánované na 13. května a účast přislíbila řada herců. Kdo je pro vás nezapomenutelnou hereckou legendou?

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.