Čtvrtek: Každý si nese své břímě. Co je pro vás v životě nejtěžší?

1. únor 2018

Dokážete statečně nést svůj životní úděl? S čím vážným jste se dokázali poprat, porvat, co důležitého ve vašem životě jste dokázali vyřešit? Našli jste odvahu na řešení vaší situace, vašeho vážného problému, nebo dosud síly a odvahu sbíráte?

Znáte ze svého okolí lidi, kteří nemají vůbec lehký život, a přesto statečně bojují? Znáte lidi, kteří si prošli těžkým životem, bojují třeba s vážnou nemocí, existenčními problémy, ale přesto pomáhají druhým a ještě jim dodávají radost? Když už má člověk pocit, že nemůže dál, že to nezvládne, co mu pomůže? Co pomohlo vám ve chvíli, kdy jste měli takový pocit?

Každý z nás si nese své břímě a možná jste si mnohokrát za život položili otázku „Proč právě já?“. Přitom nikdo nevíme, co všechno by nám ještě mohlo být v životě naloženo. Pokud některé důležité životní situace nevyřešíme, nenajdeme sílu a odhodlání, neseme si je dál jako kouli na noze. Určitě i vy znáte ve svém okolí lidi, kteří neměli vůbec jednoduchou životní situaci, a přesto si nikdy nestěžovali, statečně bojovali a ještě rozdávali povzbuzení jiným.

Bude rád, když otevřete svá srdce a povíte nám nebo napíšete, s čím jste se poprali vy, nebo právě vaši známí a přátelé.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.