Čtvrtek: Kdy jste překonali sami sebe?

21. červenec 2016

Kdy jste si to v životě řekli? S jakou pro vás největší překážkou jste se poprali, až jste překvapili sami sebe? Nemusel to být jen nějaký sportovní výkon, ale i životní výkon?

Důchodce Jiří Mánek z Jablonce nad Nisou má za sebou 2 500 výstupů na Ještěd, trvalo mu to deset let. Muž s oběma umělými kyčelními klouby začal navzdory odmítavému postoji lékařů pravidelně chodit na vrchol hory, když mu bylo 65 let.

Překonal rakovinu, zhubl 10 kilo a cítí se o 20 let mladší. Výstupy na Ještěd jsou lepší odtučňovací kúrou než posilovací stroje nebo diety, za které lidi utrácejí zbytečně peníze, míní důchodce, kterému stačí dobré boty a staré lyžařské hůlky.

75letý Mánek mířil na Ještěd několikrát do týdne, 1. července se s výstupy oficiálně rozloučil, určitě ale na vrcholu nebyl naposledy. Nemá se ale nikdy říkat nikdy, to je podle něj takové základní pravidlo. Tento muž je zapsán i v české verzi Guinessovy knihy rekordů.

Vzorem k opakovaným výstupům na Ještěd se turistům stal Liberečan Adolf Trenkler, který každodenní chození na vrchol provozoval jako odtučňovací kúru a v roce 1900 dosáhl úctyhodných 2000 výstupů.

Po dostavění velké ještědské chaty na začátku 20. století na tradici navázal Německý horský spolek, který zorganizoval Soutěž stovkařů ‒ lidí, kteří vystoupili na Ještěd stokrát. Rekord v absolutním počtu výstupů drží zatím s 5000 výšlapy Frieda Mandeliková, která ho dosáhla za 1. republiky.

autor: kas
Spustit audio