Čtvrtek: Když si lidé vědomě ubližují a škodí

1. březen 2018

Jak snášíte zlé útoky na svou osobu? Kdo vám v životě ublížil? Byl to někdo z rodiny, někdo od koho byste to nikdy nečekali? Zažili jste někdy situaci, kdy se vám někdo do očí stavěl jako přítel a opak byl pravdou? Jak moc si lidi pouštíte k tělu a říkáte jim jen to, co chcete, aby poslali dál?

Je pro vás důležité, co si o vás lidé myslí a co o vás říkají? Ztratili jste kvůli pomluvám, intrikám druhých někoho blízkého nebo i práci? Zavařili jste si někdy, protože jste přistoupili na falešnou hru jiných? Zkomplikovaly někdy pomluvy váš život ať už v soukromí nebo v zaměstnání? Dokáže být člověk proti takovým situacím vůbec imunní? Přesvědčili jste se někdy, že boží mlýny „melou“?

Závist – tak typická česká vlastnost. K pomluvám a intrikám se většinou uchylují ti, kteří v životě sami nic nedokázali. Když se někomu daří, je v životě úspěšný, něco získal, zkrátka „vyčnívá“ – to lidé neodpouští.

Ti, kteří nemají srovnaný svůj život, mají dost času řešit životy druhých lidí, a mnohdy se jim snaží i vědomě ublížit, uškodit. Řeší vás, vašeho partnera, váš dům, váš nový vůz a podobně. Snaží se proti vám poštvat i další.

Určitě jste zažili situaci, že ti, kteří se na vás usmívali a vydávali se za vaše kamarády, přátele, vás pak pomlouvali, škodili vám, jak se dalo, řešili váš život ve svých verzích příběhů. Někteří lidé zvládají takové situace s nadhledem, pro jiné je to nepříjemná situace, ze které hledají cestu ven.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.