Čtvrtek: Život ve tmě

24. listopad 2016

Narodili jste se bez zraku? Přišli jste o něj v průběhu života? Co se stalo? Jak se vám změnil život? Dokázali jste i tak najít smysl života? Co vám v praktickém životě nejvíce pomohlo, jak vám pomohli lidé- nejbližší, rodina i přátelé? Máte v rodině nevidomého člověka, co pro něj děláte?

Ve tmě je každý sám za sebe. V současné době se dokonce provádí i takzvané terapie tmou. Cílem je, podívat se sám do sebe, do svého nitra. Mezi posluchači Českého rozhlasu je řada nevidomých lidí. Kdykoliv ale volají, jsou plni optimismu a dokazují, že vše se dá zvládnout, jen chtít!

Podle posledních odhadů trpí v Česku vážnou poruchou zraku více než 10 tisíc osob. Úplnou ztrátu zraku má asi 15 tisíc lidí. Přesto, díky pomoci nejbližších dokáží i nevidomý žít plnohodnotným životem a zvládají domácí povinnosti včetně výchovy dětí.

Důkazem toho, že i bez zraku se dá žit plnohodnotný život mohou být i známé osobnosti jako starověký básník Homér, hudební skladatel Jaroslav Ježek, zpěvák Stevie Wonder a nebo světoznámý italský tenor Andrea Bocelli.

Zaměstnání je pro handicapované obvykle jedním z důležitých důvodů návratu do plnohodnotného života. Popravdě ale právě nevidomí patří na trhu práce ke skupině s nejmenšími šancemi. Většinou se nevidomý uchazeč o práci na své budoucí pracoviště vůbec nedostane.

Pohovor s personalistou totiž obvykle končí v okamžiku, kdy přizná svůj handicap. Předpoklady pro danou práci a schopnosti se už většinou ani neprobírají. Moderní technologie jsou v dnešní době pro nevidomé lidi velkým pomocníkem. Jaké máte zkušenosti vy?

autor: kas
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka