Čtvrtek: Zpěv a tanec nám v životě pomáhají...

21. duben 2016

Kdy zpíváte a tančíte vy?Jen když máte dobrou náladu? Zpívali a nebo tančili jste někdy na veřejnosti,jak to dopadlo? Zpíváte si s rozhlasem, v koupelně nebo při žehlení? Chodili jste na nedělní čaje-taneční a jak na to po letech vzpomínáte? Našli jste si při tanci i partnera a nebo jste o něj snad právě kvůli vašemu tanečnímu nadání přišli?

Zpěv a tanec jsou mocným prostředkem k uvolnění tvůrčího potenciálu a poskytují dokonalý pocit svobodného sebevyjádření. Uvědomíte si díky nim své skryté vlohy a zvýšíte i svou sebedůvěru. Protože vyjádření se pomocí hudby je pro vaši duši prostředkem jak se spojit s fyzickou sférou, pocítíte ve svém nitru také intenzivněji svůj původ. Mnoho žen odhalilo své vnitřní já právě díky umělecké formě tance, jako je například břišní tanec nebo hula-hula.

Tanec a zpěv pomáhá zlepšovat i kvalitu života seniorů. Právě to si dal za cíl i projekt Kvalita života. Vymysleli ho Britové a oslovili české sdružení Sedm paprsků. To se rozhodlo připravit program, v němž senioři tančí a zpívají části z České besedy, tance, který si i při svém zdravotním postižení pamatují.

Tanec a zpěv doprovází člověka od nepaměti. Je to první a zároveň nejjednodušší způsob komunikace mezi lidmi, kterým si sdělovali své emoce, přání, vztah k životu. Původně náhodný tanec se stal později součástí obřadů a rituálů používaných při různých příležitostech například oslavě nového života, ale už s určenými pravidly. Známé je používání tance jako terapie v kmenových společnostech.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.