Neděle: Co má podle vás vliv na délku života?

27. září 2015

Dá se s ní něco dělat? Jde dlouhověkost ovlivnit životním stylem, nebo je to vše v genech? Jaké máte zkušenosti z rodiny, okolí? Pracujete nějak i vy na své dlouhověkosti? Žijí u vás v rodě déle ženy nebo muži?

Muži umírají dříve než ženy, říkávalo se kdysi. Jenomže možná tomu už brzy tak nebude. Nové průzkumy totiž ukazují, že moderní ženy, které se snaží být nejen matkami, ale i manažerkami, a konkurovat tak mužům, zažívají nadměrný stres, který může mít negativní vliv na délku jejich života.

Rozdíl v délce životů u obou pohlaví se zmenšuje, protože na ženy působí zhoubně tzv. moderní stres. Stále více z nich odchází z tradičních rolí matek a pečovatelek o domácí krb na trh práce konkurovat mužům.

To je sice správně, ale právě stres související s náročným vyvažováním rodinného a pracovního života je připravuje o roky života. Rozdíly se zmenšují. Stále platí, že se ženy většiny národů Západu dožívají v průměru o čtyři roky více než muži.

Nárůst délky života je u žen ale o něco pomalejší než u mužů, tvrdí britský Národní statistický úřad. Nejvíce se přitom rozdíl délky průměrného života žen a mužů snižuje ve Velké Británii, USA a Austrálii, kde ženy pronikají do dříve typicky mužských pozic delší dobu.

autor: kas
Spustit audio