Neděle: Když nejsou děti podle představ rodičů

21. leden 2018

Dokázali jste přijmout názory svých ratolestí, které jsou na hony vzdálené od těch vašich? Jak jste se vyrovnali s tím, že děti nepřevzaly vaši firmu, řemeslo? Že nechtějí bydlet v rodném domě? Že mají úplně jiné zájmy než vy? Respektovali jste partnery svých dcer a synů bez výhrad? Co jste dětem tolerovali, a kdy už vaše míra trpělivosti přetekla? Do čeho by už rodiče mladým mluvit neměli? Co jste si naopak museli prosadit vy, když jste dospívali?

Říká se, že jablko nepadá daleko od stromu. Děti mnohdy podědí talent, lásku ke zvířatům, krásné literatuře, matematice nebo cestování. A někdy je to úplně naopak.

Můžeme je vést od útlého dětství k životě na vesnici, v přírodě a ony tíhnou k velkoměstu. Přečteme za měsíc tři knihy a naše ratolest sotva jeden komiks za rok. Celý život dřeme na domě a on tam nakonec nechce nikdo bydlet. Po třetí generaci držíme krámek, včely, vinici a on o to z mladých nikdo nestojí.

Není to ale nevděk, neúcta, jen se prostě to jablko někdy zakutálí od stromu hodně daleko.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.