Neděle: Péče o naše blízké

23. říjen 2016

Starali jste se o své rodiče v jejich poslední fázi života? Pečujete o partnera, který už nemá tolik sil? Jste doma se svým dítětem, které se samo nezaopatří? Jak to společně zvládáte? Co vám tenhle každodenní styk s blízkými přináší? Museli jste něco obětovat? Dokázali jste si zachovat alespoň pár chvil jen pro sebe, svůj volný čas? Kdy už je podle vás starání se o druhé neúnosné?

Není jednoduché starat se o někoho čtyřiadvacet hodin denně. Nadto když je ten člověk nemocný nejen fyzicky, ale také psychicky. Náročné je to ale pro obě strany. Třeba muži jen těžko přijímají od žen pomoc spojenou s hygienou nebo si lidé tu pomocnou ruku od druhých představují trochu jinak. A mají na to plné právo, vždyť je to pořád také jejich život.

Často lidé ale v takové situaci změní své hodnoty, jejich vztah i vzájemné pochopení se prohloubí. Téma, které o které si zavolala paní Lída z Brna.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.