Neděle: Prázdniny u babičky a dědečka

3. červenec 2016

Jak na ně vzpomínáte? Kde jste je prožili a jak? Čím jste se jako děti bavili, co vás babička s dědou naučili? Očekáváte také na prázdniny vnoučata, jaký program pro ně chystáte?

Základem pro úspěšné prázdniny s vnoučaty je ale příprava. Prarodiče, rodiče i děti by si měli u dědy a babičky společně sednout a probrat všechny důležité body dovolené. Při této rodinné poradě, která může v krajním případě probíhat i po telefonu, by měl každý říct svá přání a své nápady.

Při této příležitosti by také měla být stanovena určitá pravidla. Ať už jde o sledování televize, zobání sladkostí nebo chození do postele. Pro děti je důležité nenabourat jim jejich denní režim. Někteří psychologové radí, aby si prarodiče prosadili vlastní pravidla hry. U babičky a u dědečka jsme v jiné domácnosti. Tady se u jídla na televizi nekouká, i když to maminka doma normálně povolí.

Na druhou stranu, jsou prázdniny, a tak můžeme dětem dopřát více volnosti. Děti sami vědí, že prázdniny jsou výjimečný stav, a tak také platí výjimečná pravidla. Rozhodnutí, jak bude vypadat prázdninový den, by si měli dělit prarodiče s dětmi.

Ideální je se střídat. Jeden den rozhoduje babička s dědečkem, co se bude dělat, a druhý den vymyslí program děti. I když ze začátku drobotina nemusí být nadšená, že má jít na výlet nebo do divadla, neměli bychom se od toho nechat odradit.

autor: kas
Spustit audio