Neděle: Tuhle hudbu mám rád

12. únor 2017

Jakou hudbou jste „odkojeni“? Zpívala vám maminka nebo babička, když jste byli malí? Na jaké hudbě jste vyrostli a měnil se v průběhu vašeho života hudební vkus, styl? Jaká hudba oslovuje dnešní padesátníky, šedesátníky? Jste nostalgičtí a pouštíte si gramofon se starými popraskanými deskami? Je nějaká píseň, při které se vám okamžitě vybaví životní situace, to co jste tenkrát při jejím poslechu prožívali? Kdo je pro vás hudební legendou a komu z mladých zpěváků, zpěvaček fandíte?

To, co slyšíme jako první, když se narodíme, je hlas maminky, která nám zpívá a konejší nás. Hudba má velký vliv na náš život, jeho vnímání a prožívání. Známé jsou meditace hudbou, různými nástroji.

Tóny v nás vyvolávají nejrůznější pocity. I proto si podle nálady a momentálního životního naladění vybíráme hudbu, která nám dělá dobře.

Já sám jsem aktuálně oprášil staré praskající desky a přehrávám si je na domácím gramofonu. Mnohé z těchto písní totiž nikdy nevyšly v reedici, a tak to jsou skutečné poklady. Navíc připomínají i určitou mou životní etapu.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.