Neděle: Žijete přítomností, nebo se stále vracíte do minulosti?

22. leden 2017

Dokázali jste uzavřít svou bolavou minulost, udělat za ní tlustou čáru a žijete přítomným, současným okamžikem? Je důležité vyrovnat se v životě s minulostí? Co si z minulosti ponecháváte do současnosti a rádi nesete bez trpkosti dál?

Uzavření minulosti znamená nový začátek a odpoutání se od všeho, co bylo kdysi. Nalezení klíče k uzavření minulosti znamená kompletní přijetí toho, co se vám stalo, a možnost přejít do přítomnosti a začít znova žít. Ne každý to ale umí.

V řadě lidí dosud bije srdce ublíženého dítěte, které při každé všední události znova prožívá staré utrpení. Pokud se ale nenaučíme vyrovnat se s minulostí, nezískáme plnou odpovědnost za svůj život. Jednoduše řečeno musíme zabouchnout dveře a teprve pak otevřít nové.

Do Noční linky nám napsala paní Jitka, která se to naučila a je za to ráda. Dříve v sobě neustále nosila pocity křivdy, ublížení a zrady. Někde hluboko uvnitř musela nejdříve odpustit a to i sama sobě. Teprve pak mohla začít nový život. Nejdůležitější ze všeho je tedy pochopit minulost, jedině pak můžeme přijmout přítomnost.

Emoce jsou potřebné ‒ ukazují nám, kde se právě nacházíme, ovšem neměly by nás vést, pouze napovídat. Je dobré zaměřit se na pozitiva, která v nás jsou. Napište si třeba i seznam svých dobrých vlastností, schopností i majetku a všeho, čeho jste dosáhli. Důraz by měl být na tom, co vám dělá radost. Sice je důležitá přítomnost, ale v případě, že se potýkáte s minulostí, není na škodu zjistit, co pro vás bude v budoucnu důležité, to vás požene dopředu.

Pokud je to nutné, přeházejte pořadí svých priorit, což vám umožní prozkoumat různé možnosti a příležitosti. Nebojte se velikosti plánů, nezáleží na tom, že třeba nevyjdou, důležité je, že jste se snažili...

Jedině ten, kdo se nebojí změn, něčeho dosáhne. Například pokud jste po rozchodu, všechny dopisy nebo obrázky a fotografie, které byly součástí vztahu, vás mohou rozptylovat. Rituál ohně, při kterém tyto předměty spálíte, je způsobem, jak zkonzumovat minulost. Existuje ale celá řada jiných rituálů, které si můžete sami vymyslet a díky nim symbolicky uzavřít něco, co už skončilo.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.