Pátek: Patnáct minut slávy

12. únor 2016

Zažili jste vy nebo někdo z vašich blízkých někdy svých 15 minut slávy? Při jaké příležitosti? Šlo o talentovou soutěž, sportovní klání, nebo o něco zcela nepředvídatelného? Jaký to byl pocit? Užili jste si to?

„Každý si alespoň jednou v životě jednou užije svých 15 minut slávy,“ říkával už extravagantní umělec a otec pop artu Andy Warhol. A platí to i dnes. Každý se bez ohledu na náturu věk či ambice alespoň jednou v životě dostal do situace, kdy byl předmětem veřejné pozornosti. A také platí, že existuje alespoň jedna disciplína, v níž jsme hodni pozornosti. Jak a čím se kdo proslaví je věcí volby i shody náhod.

Existují i velmi kuriózní prostředky získání pozornosti - zápisem do knihy rekordů počínaje, přes různé bizarní sportovní výkony až po morbidní tzv "Darvinovy" ceny. A jak jste se (třeba jen lokálně) proslavili vy?

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.