Pátek: Přírodní medicína na podzim aneb Naše babičky věděly

27. říjen 2017

Máte za sebou takový šťastný, nebo naopak smutný návrat? Byl to váš návrat domů, třeba z dlouhé cesty nebo nedobrovolného odloučení? Návrat těch, které jste dlouho neviděli? Nečekané setkání? Návrat do míst, kde jste dlouho nebyli? A dost možná i návrat do života po těžkém období?

Co se vám osvědčilo, co vám pomáhá na nachlazení, rýmu? Máte nějaký vyzkoušený recept? Vyrábíte si sami nějaké lektvary, přírodní sirupy? Připravujete si čaje? Upravili jste na podzim jídelníček, obohatili ho právě o vitamíny, minerály a další nezbytné látky? Jaké recepty máte doma po babičce, a maximálně vám v tomto období vyhovují?

Podzim s sebou přináší řadu nástrah na náš organismus. Nejenže si musíme zvykat na nedostatek slunce a na nepříjemné výkyvy počasí, ale útočí na nás ze všech stran viry a bakterie. Náš organismus potřebuje zvýšenou pozornost, a pokud se nemůžeme spolehnout na silnou imunitu, chřipka, kašel nebo obyčejná rýma vítězí. Mnozí tak využívají darů přírody, vývary, ale i bylinkové čaje.

Například zázvor má široké použití a lidské zdraví dokáže pozitivně ovlivnit při různých onemocněních. Kromě toho že výrazně pomáhá při chřipce a nachlazení, také podporuje trávení a podle staré čínské tradice má vliv i na psychiku. Zázvorový čaj je proto zvlášť vhodné pít v sychravých podzimních dnech. Pijeme ho po malých doušcích třikrát denně.

Jaké máte tipy a doporučení vy a co vaše přírodní medicíny? Co se vám na podzim osvědčilo?

autor: kas
Spustit audio