Pátek: Zážitky z chalupaření

2. červen 2017

Věnujete se chalupaření? Jaké zážitky vám přináší? Stěhujete se na léto na svou chatu nebo chalupu, co všechno vás tam čeká, na co se těšíte? Zažili jste nějaký chalupářský trapas, na který nikdy nezapomenete? Honili jste krtka, propadli jste se do septiku, nebo pod vámi praskl suchý záchod?

Na chatě a chalupě se toho dá zažít hodně. Čtyřicet dva let letos uplynulo od uvedení legendárního a velmi oblíbeného seriálu z vesnického prostředí Chalupáři. Vzpomínáte na ně a vidíte v nich i sebe?

Obliba chat a chalup mezi Čechy roste. Do svého „hájemství“ utíkají lidé z ruchu města a hledají klid přírody. Historie chalupaření zasahuje výrazněji už do poválečného období 1945 – 1946.

Zřejmě nejznámějším chalupářským centrem, které vzniklo hned po druhé světové válce v Orlických horách, jsou Říčky, kde se vytvořila početná komunita chalupářů. Zakotvili tam známí malíři, spisovatelé, skladatelé, učitelé, úředníci. První chalupáři tam přišli většinou z Prahy, Hradce Králové, ale i z blízkého Nového Města, Náchoda, Rychnova nad Kněžnou.

Noví osídlenci s přechodným pobytem mají zájem hlavně o rekreaci o víkendech nebo dovolené. Nastěhovali jste se už také na svou chatu, chalupu? Čím je pro vás a co tam zažíváte?

autor: kas
Spustit audio