Pondělí: Kdy a kde jste dostali svůj první občanský průkaz?

3. duben 2017

Vzpomenete si ještě na tak důležitou událost, jako je předávání prvního občanského průkazu? Kde to bylo, kdo vám předával průkaz totožnosti a jak se vše odehrávalo?

Na vaše posluchačská přání společně zavzpomínáme právě na to, jaké to bylo, když nám předávali první občanský průkaz. Popovídáme o tom, co tehdy taková „občanka“ pro nás znamenala a jak jsme si tento už také vlastně určitý akt dospělosti vychutnávali. Připadali jste si důležití?

A vzpomenete si ještě, jak ty dávné průkazy vypadaly a co vše se do nich muselo zapisovat? A co znamenala třeba i za minulého režimu taková ztráta „občanky“? Tolik a mnohem více v naší Noční lince!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.