Pondělí: Světový den knihy a vydavatelských práv

23. duben 2018

Dříve platilo, že jsme národem, který rád a hodně čte, platí to ještě dnes? Jak jste na tom vy, naši posluchači? Patříte mezi pilné čtenáře? Jaké knihy čtete? Máte oblíbené autory, žánry? Kupujete si knihy pravidelně? Dostáváte knihy od rodiny? Je pro vás kniha ideálním dárkem?

Světový den knihy a autorského práva nebyl na tento datum vybrán náhodným určením. Výběr data stanovil pro tento mezinárodní den právě 23. dubna, což je den, kdy si připomínáme výročí úmrtí Miguela de Cervantese, Williama Shakespeara a Garcilase de la Vegy roku 1616.

Samozřejmě je tento den věnován všem autorům knih celého světa a zároveň by měl připomenout i jejich autorská práva, protože kniha je autorovým rukopisem – dílem, kterému věnoval hodně času a úsilí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.