Pondělí: Vánoční cukroví

11. prosinec 2017

Jaké cukroví se peče u vás doma? Kolik druhů pečete? Pečete si sami i vánočku? Co u vás doma nesmí chybět na Štědrovečerní tabuli, která ze sladkostí, kterou si upečete? Kolik času na přípravu této sváteční večeře potřebujete?

Začínáte s pečením cukroví měsíc dopředu? A co perníčky, jak si je nazdobíte? Pomáhají vám vaše děti a vnoučata? Pečete sami nebo např. s přáteli? Máte rádi klasické cukroví od našich babiček nebo dáváte přednost zdravému mlsání? V tom případě z čeho a jaké cukroví pečete?

Legenda: Vánoční cukroví jsou druhy cukroví typicky připravované na Vánoce a patří k nejrozšířenějším tradicím Vánoc v mnoha zemích. Většina z vánočních cukroví se v Česku připravuje pečením ze směsi mouky, cukru, vajec a másla, k tomuto základu se pak podle druhu cukroví přidává kakao, čokoláda, vlašské a lískové ořechy, strouhaný kokos a kandovaného ovoce.

Mezi typické patří cukroví z lineckého těsta nebo vanilkové rohlíčky. Typickými vůněmi jsou vanilka, rum, skořice. K pečeným cukrovím se v Česku dělají i nepečené druhy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.