Pondělí: Zlozvyky, které lezou do peněz

13. březen 2017

Kouření, kvalitní pití, kupování sladkostí, nakupování oblíbených dárků nebo dlouhé telefonování s přáteli? Je nějaký zlozvyk, kterého jste se snažili zbavit a jak to dopadlo? Skoncovali jste s nějakým zlozvykem z finančních důvodů? A je nějaký zlozvyk, který si neodpustíte, ať to stojí, co to stojí? Zadlužili jste se někdy právě proto, abyste měli na svůj zlozvyk peníze?

Zlozvyky přijdou Čechy i na tisíce korun měsíčně. Kouření, konzumace alkoholu nebo sladkostí patří mezi zlozvyky mnoha Čechů. Nejenže si ničí zdraví, navíc je to měsíc co měsíc stojí i hodně peněz.

Lidem, kteří kouří, způsobí nákup cigaret za měsíc doslova vítr v peněžence. Průměrný český kuřák totiž vykouří podle statistik 13 cigaret denně. Při ceně krabičky o dvaceti kusech kolem stokoruny, ho tento zlozvyk přijde měsíčně na téměř dva tisíce korun. Pokud kouří levnější cigarety, stojí Čechy jejich nákup měsíčně v průměru 1300 korun.

Za alkohol pak utratí Češi v průměru 600 korun měsíčně a sladkosti je přijdou zhruba na 400. Dvě pětiny Čechů holdují alkoholu několikrát týdně. Utrácíte i vy za své zlozvyky, děláte si radosti, a jak to finančně zvládáte?

I přesto, že cigarety, alkohol i sladkosti lezou do peněz, mnozí lidé se jich odmítají vzdát. A to i za cenu, že jim před výplatou peníze dojdou. Společnosti poskytující nebankovní půjčky pravidelně v tomto období sledují nárůst žádostí o půjčky. A když se ze zlozvyků stane závislost, je problém na světě. Jak jste na tom se zlozvyky vy?

autor: kas
Spustit audio