Sobota: Čím jste chtěli být jako malí a splnil se váš dětský sen?

23. červenec 2016

Jaká profese uchvátila vaše dětské oči a čím jste toužili být? Hercem, letcem, veterinářem, popelářem nebo něčím úplně jiným? Splnil se vám váš dětský den? A jak se naplnilo vaše profesní očekávání? Co jste museli zvládnout, překonat, abyste dosáhli toho, po čem jste toužili? Jaká je podle vás profese snů?

O tom, že se například Antonín Dvořák stal hudebním skladatelem, rozhodla náhoda. Původně měl být po otci řezníkem. Když ale mladému Antonínovi uteklo tele, které vedl na porážku řekl si, že řezníkem nikdy nebude. Zásluhou učitele Liehmana, který rozpoznal chlapcův výjimečný hudební talent, potom nastoupil na varhanickou školu.

Náš první prezident, Tomáš Garrigue Masaryk byl prý odhodlán stát se kovářem, tím se také před gymnaziálními a vysokoškolskými studii opravdu vyučil, nakonec mu ale osud připravil jinou cestu ‒ univerzitního profesora, bojovníka za československou samostatnost a hlavy státu.

A jaká byla ta vaše cesta k životnímu povolání, vysněnému, nebo naopak netušenému?

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.