Sobota: Hry našeho mládí

22. říjen 2016

Patříte k lidem, o kterých se říká, že jsou dobrými psychology? Nebo zastáváte styl „co na srdci, to na jazyku“? Umíte využít své dobré vlastnosti ve svůj prospěch? Jste schopni empatie, tedy vcítění se do pocitů druhých? Patří psychologie do vašeho života?

Staré moudro říká: „Člověk se stává tím, na co myslí, co prožívá, jaké jsou obsahy jeho uvědomění a čemu věnuje většinu svého času.“

A tak i člověk, který často zažívá radost, bude člověkem radostným. Člověk, který se vzteká, bude vztekloun. Člověk, který denně buduje vztah, bude člověkem s naplněným vztahem.

A stejně tak platí, že dítě stokrát pochválené maminkou se mění na dítě se sebevědomím. Jeho sebevědomí mu umožňuje zkoušet nové aktivity, čímž dítě své sebevědomí dále zvyšuje.

Dítě stokrát potrestané za projev samostatnosti se mění v dítě nesamostatné. Všechny zvyky, vlastnosti (i zlozvyky a špatné vlastnosti) probíhají v podobném cyklu. Vdechneme jim život - a dále se už většinou o sebe a o své udržování postarají samy.

Dobré i špatné zvyky jsou sebou posilovány a vedou k chování, které je udržuje a následně se promítají do našeho života, určují způsob, jakým komunikujeme s lidmi i to, zda se v životě cítíme šťastni, či nešťastni. Jakou roli hraje psychologie ve vašem životě?

autor: zos
Spustit audio