Sobota: Jak se měří štěstí?

25. březen 2017

Čím poměřujete štěstí ve svém životě? Je to něco hmotného? Nebo je to o pocitu a stavu naší duše? Je pro vás naše země zemí, kde jste šťastni?

Nejšťastnější zemí světa je Norsko, alespoň podle studie vypracované na zakázku OSN. Česko se ze 155 států umístilo na 23. místě a oproti loňskému roku si tak polepšilo o čtyři příčky. Slovensko se posunulo ze 45. na 40. místo.

Zprávu o štěstí ve světě vypracovává agentura OSN od roku 2012 a jednotlivé země hodnotí na základě takzvaného indexu štěstí. Ten tvoří faktory jako například hrubý domácí produkt na obyvatele, předpokládaná délka života, korupce, dostupnost zdravotní péče, svoboda se rozhodovat, štědrost spoluobčanů či bezpečnost.

Míru štěstí hodnotí lidé v žebříčku od nuly do deseti. Studie stejně jako loni klade důraz spíše na osobní svobodu a podporu společnosti než na příjem. Faktorem, který je největším zdrojem neštěstí, je pak duševní zdraví.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.