Sobota: Velikonoční zvyky dříve a dnes aneb Dodržujete tradice?

15. duben 2017

Jak vzpomínáte na Velikonoce vašeho dětství a dodržujete zvyky a tradice i v současnosti? Jak vypadají Velikonoce-svátky jara u vás doma, nebo v místě,kde žijete? Vnímáte Velikonoce i jako křesťanské svátky? Čím jsou pro vás? Přivítáte koledníky s ošatkou vajec, chystáte pro návštěvy stůl, máte na něm rodinné kraslice?

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, protože se oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista, který byl ukřižován v letech 30-33.

I když se přesné datum ani rok Ježíšova ukřižování neví, Velikonoce spadají právě na měsíc duben a jsou spojovány s židovským svátkem – vysvobození Izraelitů z egyptského proroctví samotným Mojžíšem.

Velikonoce byly původně církevním svátkem, jejich slavení se ale rychle rozšířilo i mezi nevěřící a stalo se lidovou tradicí. Už v roce 50 byly prováděny různé lidové zvyky, které se mírně liší, pokud jde o jednotlivé země, národy nebo víru.

V některých zemích nejsou dokonce slaveny přímo Velikonoce, ale příchod jara, protože v téže době přichází jarní rovnodennost. Beránek, vajíčko nebo kočičky jsou symboly, které jsou pro tento svátek naprosto typické. Jedním z dalších symbolů je křen, který má představovat hořkost a utrpení Ježíše Krista na kříži.

Zatímco beránek je považován za symbol samotného Ježíše a jeho oběti pro lidstvo, vajíčko zase symbol nového života a kočičky palmové ratolesti, kterým občané v dávných dobách Ježíše vítali.

Bílá sobota nemá svůj název spojený se sněhem, ale s úklidem a bílením. O Bílé sobotě se scházela celá rodina, nesměl chybět slavnostně prostřený stůl, upečený beránek a chlapci začínali s pletením pomlázky, dívky se zdobením vajíček. A čeká nás Velikonoční neděle – Boží hod. Na Boží hod vstal Ježíš z mrtvých, proto jde o svátek radosti a odpočinku.

Běžně se na Boží hod ještě zdobí vajíčka, opět se peče beránek, jidáše, mazanec a dokonce i domácí chleba. Podle pověry musí každý v tento den sníst kousek beránka, aby se nikdy neztratil na cestách nebo v lesích. Čím jsou pro vás Velikonoce a s jakými vzpomínkami je máte spojené?

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.