Sobota: Zaměstnání nebo povolání?

18. únor 2017

Máte rádi svoji práci, nebo, byste raději, dělali něco jiného? Děláte ve svém oboru, který jste vystudovali? Je pro vás vaše práce jen zaměstnáním, nebo ji vnímáte jako povolání?

Na světě je mnoho lidí a každý má nějaké zaměstnání, či povolání. Určitě vnímáte rozdíl mezi těmito dvěma pojmy. Mít „zaměstnání“ možná vnímáme jako práci, kterou děláme hlavně pro finanční výdělek.

Mít „povolání“ spíš naznačuje, jako bychom k některé profesi byli přímo předurčeni, děláme ji s láskou. Všichni nemůžeme dělat stejnou práci. Ale důležité si uvědomit, že každé povolání má svoji hodnotu a je potřebné.

Já si vážím jak práci doktora, či profesora, tak i práci uklízečky, nebo popeláře. Je ale nesmírně důležité, vykonávat svoji práci s láskou a rád. Tehdy je člověk spokojen a jeho okolí to vnímá.

Mnohokrát vystudujeme školu a pak vykonáváme zcela odlišnou práci, třeba i po létech. Je to třeba z důvodu přestěhování, kde není uplatnění v naší profesi, máme schopnosti, které v současném zaměstnání nevyužíváme, nebo nás původní povolání neuspokojuje atd.

autor: zos
Spustit audio