Sobota: Život s kočičími mazlíčky

22. duben 2017

Máte doma kočku? Chováte ji v bytě nebo venku? Je to pro vás domácí mazlíček, šampión, se kterým se účastníte výstav a soutěží, nebo jen lovec myší? Nebo jich snad máte víc? Chováte nějaké zvláštní kočičí plemeno? Jakou má vaše kočka povahu a co s ní zažíváte? Co se podle vás můžeme od koček naučit my lidé? Možná jste si vzali kočičku s útulku nebo ji našli někde na ulici?

Citát Faitha Resnicka praví, že lidé, kteří nemají rádi kočky, se v příštím životě narodí jako myši. Své kočky měli už faraóni, a když zemřeli, dokonce je pohřbívali i s jejich zvířaty.

Kočky už dávno nepatří jen mezi zvířata běhající po dvorku, ale mají čestné místo v domovech, svá domácí teritoria. Každoročně se vyhlašuje i Miss kočka a chovatelé se svými čtyřnohými kamarády jezdí i na výstavy a různé kočičí soutěže. Některé mají dokonce tak vycvičené, že poslouchají jako pejsek a chodí s nimi na vodítku na procházky, na nákupy.

Některé kočky se mohou začít chovat agresivně ke svému člověku a začít ho bez zjevné příčiny napadat. Vyskakují na něj do výšky, koušou ho a škrábou ostrými drápy. Kočka je velice inteligentní tvor a tímto chováním doslova volá o pomoc. Přestože ji její majitelé jistě velmi milují, může se stát, že kočka bývá po dlouhé hodiny sama doma a nepřekonatelně se nudí. Po příchodu páníčků domů proto reaguje takto neadekvátně.

Důležité je vytvořit kočce dostatek zábavy v době, kdy není nikdo doma. Pořídit vaší kočce škrabadlo, nakoupit hračky a různé tunely, vytvořit jí prolézačku z lepenkových krabic, ve kterých můžete schovat i nejrůznější pamlsky. Fantazii se v tomto případě meze nekladou.

Po příchodu domů bychom se kočce měli věnovat intenzivně alespoň čtvrt hodiny. Jaké jsou vaše zážitky s kočkami a jsou pro vás dobrými společníky? Na vaše vyprávění se těší chovatel koček a milovník zvířat Karel Sladký.

autor: kas
Spustit audio