Sobota: Zkušenosti a zážitky s koňmi

22. červenec 2017

Měli jste nebo máte zkušenosti s koňmi? Můžete potvrdit, že nejkrásnější pohled na svět je ze hřbetu koně? Vzpomenete si, kdy jste byli poprvé v sedle? Jaké bylo vaše setkání s tímto zvířetem? Možná jste měli přímo svého koně, čím pro vás byl? Chovali jste koně, považujete se za koňáky? Vyzkoušeli jste si někdy delší jízdu na koni, jaké z toho máte zážitky? Byl pro vás kůň pracovním pomocníkem v dobách, kdy ještě nebyly stroje? Jaké to je, dívat se na svět z koňského sedla a co prozrazují oči koní? Co vás kůň naučil?

V jezdectví jde o partnerství. Kůň vám půjčí svou sílu, rychlost a eleganci, které jsou vždy větší než ty vaše. Od vás za to dostane dozor, inteligenci a porozumění, které jsou větší než jeho. Dohromady můžete dosáhnout bohatství, kterého každý sám nikdy dosáhnout nemůže. Dává nám všechno co má. Rychlost, vytrvalost, sílu. Ale plane v něm i jeho divoký duch.

Kůň byl jiskrou, která zažíhala dávné mýty. Byl chloubou králů i dobyvatelů, a také byl oporou civilizace. Pod údery jeho kopyt se utvářely dějiny.

Koně nám dávají křídla a volnost, ale také nám pomáhají. Jaké zážitky a příběhy, ve kterých vévodí koňská hříva, máte vy?

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.