Středa: Kdo je vaší vrbou, komu se zpovídáte?

9. září 2015

Komu okamžitě voláte o pomoc, radu, když nutně potřebujete? O kom můžete říci, že je v životě vaší vrbou? Je to někdo z rodiny, nejbližších? Máte takovou dobrou kamarádku nebo kamaráda, kterému se můžete se vším svěřit, vše probrat a víte, že to nepošle dál?

Kam se chodíte vypovídat nebo vyplakat, když je potřeba? Možná vrbu nemáte, ale se svými problémy a trápeními se perete sami, kde na to berete sílu? Kam se obracíte? Využili jste někdy pomoc odborníka? Přerostly vám někdy problémy "přes hlavu", nebo přetekl pomyslný hrnec starostí tak, že už jste nemohli v tu chvíli dál? Dáváte druhou šanci, když vás někdo zradí, nebo zklame, zneužije vaší důvěry, nebo takový člověk už do vašeho života nepatří?

Pomoc odborníků, psychologů a psychiatrů využívá stále více lidí. Cítí se sami a nepochopeni. Neumí se vyrovnat s některými situacemi, a pokud člověk zažije podraz od nejbližších nebo přátel, uzavírá se do sebe a ztrácí důvěru. Psychika ovšem dál upadá, tělo i duše vydává signály, přichází nemoci. Poprat se se vším sám, obrnit se, udržet nervy na uzdě, to málokdo dokáže. Každý se potřebuje někomu svěřit, vypovídat! Máte takové osvědčené a životem prověřené vrby? Kam se obracíte vy?

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.