Středa: Poslední cigareta v životě?!

16. listopad 2016

Kouřili jste někdy, zkoušeli jste to? Kouřili jste tajně doma, ve škole, nachytali vás? Vaše historky, zážitky kvůli kouření? Dokázali jste se kuřáckého zlozvyku zbavit? Pokud ano, díky čemu, nebo komu? Byl to strach o zdraví nebo vaše pevná vůle? Co byste doporučili kuřákům, kteří chtějí, ale nedaří se jim přestat? Co se vám osvědčilo? A co si myslíte o zákazu kouření v restauracích a na veřejných prostranstvích? Je podle vás cigareta přežitkem? Pokud kouříte, jak se vy sami na svůj zlozvyk díváte a kolik denně vykouříte? Zkoušeli jste přestat?

Kouření leze čím dál více do peněz, je nezdravé a kuřák zrovna nevoní. Všeobecně se ví, že kouření je jedním z rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních chorob, rakoviny plic a dalších závažných onemocnění. Prostředkem, jak přejít na „zdravější kouření“, mohou být elektronické cigarety.

Poslední výzkumy například prokázaly, že elektronické cigarety nemají oproti klasickým cigaretám vliv na kardiovaskulární systém. Shodla se na tom Evropská kardiologická společnost na kongresu v Mnichově. Výzkumný tým provedl první klinickou studii, která zkoumá bezprostřední vliv užití elektronické cigarety na kardiovaskulární systém. Výsledky této studie byly porovnány s výsledky skupiny lidí, kteří kouří klasické cigarety.

Po použití jedné elektronické cigarety dochází v lidském organismu pouze k nepatrnému zvýšení krevního tlaku. Oproti tomu po jedné klasické nikotinové cigaretě dochází ke zvýšení tepové frekvence, zvýšení krevního tlaku a srdeční činnosti. Výhodou elektronických cigaret je pak především fakt, že kuřák vdechuje pouze nikotin z náplně a vydechuje čistou páru. Protože elektronická cigareta nehoří, nevznikají při jejím užívání zplodiny jako dehet nebo oxid uhelnatý.

Ale pozor! Nebezpečí e-cigaret tak alespoň podle dostupných závěrů tkví zřejmě především v pochybné kvalitě některých druhů. Na našem trhu se etablovalo zhruba osm významných velkoobchodních prodejců a kamenných obchodů s elektronickými cigaretami je v České republice už více než čtyři sta. Na trhu je i množství jednorázových bezejmenných prodejců, kteří nakoupí levné kusy v Číně a pak je prodávají na slevových serverech.

O vašich zkušenostech s kouřením budeme mluvit v Noční lince. Určitě můžete přidat i historky a zážitky s tím spojené.

autor: kas
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.