Středa: Rodinné tradice a jejich pokračovatelé

16. květen 2018

Trvá u vás v rodině vztah k nějakému řemeslu nebo koníčku? Máte ve své rodině někoho, kdo jde ve vašich šlépějích? A nebo jste porušili rodinnou linii a zběhli od povolání, které se u vás v rodině dědí „z otce na syna“ a „z matky na dceru“ už po generace?

Známe to mnozí už z pohádek! Když měl mlynář mlýn, zdědil ho pak syn a byl také mlynářem. Když měl otec království, syn se stal králem a zůstal na hradě.

No a dnes? V některých rodinách se „dědí“ povolání. Je-li otec lékař, syn se často potatí, je-li právníkem, i tohle se předává. Někde jsou zase generace učitelů, krejčích, kuchařů nebo techniků.

Jak to bylo a je u vás?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.