Středa: Státní památky - srdeční záležitost pro stále více lidí

21. říjen 2015

Kde jste se byli letos podívat vy? Kde to máte nejraději? Jaká kulturní památka je vaší srdeční záležitostí? Co zajímavého jste na hradě nebo zámku zažili? Bylo to někdy i tajuplné?

Státní hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo letos od ledna do konce září více než čtyři a půl milionu návštěvníků. Je to o 173.000 lidí více než ve stejném období loňského roku, které bylo zatím rekordní. Více turistů přineslo do rozpočtu NPÚ 30 milionů korun navíc. Opraví se za ně fasády zámku Mnichovo Hradiště, obnoví kostel svatého Víta v Zahrádce nebo papírové tapety na Sychrově.

Výnosy ze vstupného, z pronájmů nebo filmování tvoří více než 45 procent rozpočtu instituce a peníze, které lidé na hrady a zámky přinášejí, tak pomáhají pokrýt část nákladů na provoz a údržbu památek.

Zhruba 30 milionů korun, které nad plán přinesla letošní návštěvnicky úspěšná sezona, bude vynaloženo na mnoho oprav nebo restaurátorských zásahů. Návštěvnost památek ve správě Národního památkového ústavu naštěstí roste několik let po sobě.

Loni do konce září památky navštívilo 4.413.451 lidí, což byl nárůst oproti předchozímu roku a stejnému období o 150.000 lidí, respektive o 16,5 procenta. Letos do konce září přišlo 4,586.506 návštěvníků, což je o 173.000 více než za prvních devět měsíců roku 2014.

Velký zájem o návštěvu památek letos prý kastelány překvapil vzhledem k pomalému nástupu jara a velkému teplu v létě. Největší zájem návštěvníků zaznamenal stejně jako v několika minulých letech zámek Lednice, který o 2000 překonal hranici 350.000 návštěvníků. Hrad a zámek Český Krumlov, který v polovině léta tabulku návštěvnosti vedl, skončil druhý s rozdílem 5.000 návštěvníků. Třetím a čtvrtým nejnavštěvovanějším objektem jsou tradičně zámek Hluboká a hrad Karlštejn. Jejich kapacita je díky trvale vysokému zájmu návštěvníků o prohlídky už léta prakticky naplněna.

"Skokanem roku" je národní kulturní památka Hospital Kuks, otevřená po kompletní obnově letos v březnu. Zatímco v letech před opravou přilákal areál za rok mezi 30.000 a 40.000 návštěvníků, letos jich bylo čtyřikrát více a umístil se s téměř 126.000 platícími návštěvníky v desítce nejnavštěvovanějších památek Národního památkového ústavu.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.