Úterý: Jak se mluví u vás doma?

21. únor 2017

Angličtinu už dnes ovládá kde kdo. Ale co třeba taková nářečí, příslušná určitému regionu naší země? Jak se mluví právě u vás? Spisovnou češtinou, nebo je ve vašem kraji nářečí stále živé a hojně používané? A ovládáte je i vy? Znáte písně a říkanky, podávané v určitém nářečí?

Po celém světě se mluví přibližně 7 tisíci jazyky, přičemž některé z nich neexistují ani v písemné podobě. Každý z těchto 7 tisíc jazyků je pro určitou skupinu lidí jazykem mateřským i proto byl vyhlášen Mezinárodní den mateřského jazyka.

Tento den nám připomíná význam jazyka, primárně toho mateřského a jeho rozmanitost. Jedním z důvodů, proč UNESCO vyhlásilo tento mezinárodní den je skutečnost, že mnoha jazykům hrozí zánik a kvůli faktu, že některé z jazyků nemají svou písemnou podobu, hrozí jejich zánik úmrtím posledních lidí, kteří tímto jazykem hovoří.

Na první pohled bychom si mohli říct: „No a co, když tímto jazykem hovoří pouze úzká skupina lidí“. Opak je pravdou, neboť v každém jazyce nalezneme jedinečné zkušenosti a znalosti týkající se prostředí, vlivů počasí, mytologie či počítání a vnímání času apod. Právě tento typ informací činí lidstvo vzdělaným a jedná se o velmi vzácné dědictví.

autor: zos
Spustit audio