Úterý: Jak se změnily s věkem vaše chutě?

19. červenec 2016

Změnily se vám s věkem vaše chutě? Máte potraviny, které jste jako děti nesnášeli a teď je máte rádi? Nebo obráceně? A znáte své tělo natolik dobře, že dovedete ze zvýšené chutě na určité potraviny v určité životní etapě například i poznat, co vašemu tělu chybí?

Člověk má v životě jedinou jistotu: Nic není jisté a všechno se neustále mění. Měníme se také každý z nás s tím, jak stárneme. Mění se naše povaha, styl oblékání, hudební vkus a také naše chutě. Markantní je to v životních etapách, které svým charakterem nějak vybočují ze zaběhnutého normálu.

Ženám se mění chutě v průběhu těhotenství, mění se nám chutě, když jsme nemocní, nebo když jsme ve velkém stresu mýváme často zvýšenou chuť například na sladké a čokoláda se stává naší drogou. A také není výjimkou, že potravinám, které nám v dětství vůbec nechutnaly, postupně v dospělosti začneme holdovat. Takovým klasickým případem jsou děti a jejich negativní vztah ke špenátu, nebo k dušené mrkvi.

A pozor, chutě na určitý druh potravin také prý mohou signalizovat, že v našem těle není něco v pořádku a že mu něco chybí!

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.