Úterý: Jaké je vaše životní tempo?

28. listopad 2017

Jaké je vaše životní tempo? Jste tak zvané „rakety“? Stále v pohybu a chvíli neposedíte v klidu? Nebo vám více vyhovuje „klídek a pohodička“ a známé úsloví „Co se vleče neuteče“? Změnilo se vaše životní tempo s věkem?

Každá země a každé město má své tempo života, které přímo souvisí s ochotou lidí pomoci druhému. V Evropě je prý nejrychlejší tempo života ve Švýcarsku, rychle se žije rovněž v Německu, Francii či Rakousku. Na opačné straně spektra je Slovensko, Bulharsko, Chorvatsko nebo Řecko. Asii jednoznačně vévodí Japonsko, mezi pomalejší země patří například Severní Korea.

Psychologové zjistili, že hospodářsky a ekonomicky vyspělé země jsou zároveň vysoce individualistické. Většina občanů vyrůstá v přesvědčení, že každý by měl "bojovat" sám za sebe. Nejmenší pravděpodobnost toho, že vám druzí poskytnou pomoc, je ve státech s nejrychlejším tempem života.

Také každý člověk má vrozené osobní tempo. A projevuje se už od dětství. Mnozí rodiče si zoufají - dostat jejich dítě do školky včas je nadlidská námaha a úkoly se píšou celé odpoledne. Určité zlepšení může přinést promyšlená organizace dne, zásadní změnu ale nelze čekat. Temperament lze totiž výchovou ovlivnit jen velmi málo. Spíš bychom měli respektovat, že každý je jiný.

autor: zos
Spustit audio