Úterý: Kamarádíte se s cizími jazyky?

26. červenec 2016

Ovládáte alespoň jeden cizí jazyk? Jak jste na tom s angličtinou, která je dnes běžná téměř všude? Jaký jazyk jste se vy učili ve škole? Byla to ještě ruština? A jak vám cizí jazyky šly? Zkoušely jste někdy alternativní způsoby výuky jazyků?

26. července 1887 doktor Ludvík Lazar Zamenhof vydal ve Varšavě první učebnici esperanta, určeného pro podporu rovnoprávné mezinárodní komunikace. Staré české přísloví tvrdí: Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem. Neboli - kolik jazyků znáš, tolik životů máš. Člověk, který umí pouze jeden jazyk, tedy žije pouze jeden život...

A jak jste na tom vy? Kolik „životů“ máte? Umět jazyk ovšem neznamená pouze umět pozdravit, poděkovat a vědět jak se řekne „Miluji tě“ ve vice než 20 jazycích. Plynně se domluvit znamená rozumět rodinnému mluvčímu a být schopen s ním vést smysluplnou konverzaci.

Dnešní mladá generace už mluví anglicky většinou stejně dobře, jako česky. S námi, kteří jsme ve škole měli povinnou ruštinu je to už horší. Podařilo se vám dohnat deficit cizích jazyků? Domluvíte se ve světě?

autor: zos
Spustit audio