Úterý: Maraton naděje

10. duben 2018

Dokázali jste si i v těžkých životních situacích zachovat naději? Povedlo se vám někdy rozsvítit naději v člověku, který ji ztratil a dlouhodobě klesal na mysli? Existují nějaké oblasti našeho života, kde máte tendenci klesat na mysli a kde byste potřebovali dodat naději? Co vám dává naději v dnešním světě?

Tento týden si připomínáme silný příběh muže, který, ač sám nevyléčitelně nemocný, dokázal překonat sám sebe a svým příkladem dát naději a sílu druhým lidem.

12. dubna 1980 se mladý, na smrt nemocný kanadský atlet Terry Fox, který trpěl rakovinou kostí, vydal na svůj Maratón naděje, v němž uběhl během 143 dnů více než 5300 kilometrů.

Jako připomínka této události se každý rok koná Běh Terryho Foxe, který je mezinárodní událostí, jejímž cílem je vybrat peníze na výzkum rakoviny.

Víra, láska a naděje bezpochyby patří mezi největší křesťanské ctnosti. Naděje bývá uváděna jako poslední ze tří hodnot a někdy její význam neprávem podceňujeme. Naděje jako taková však není zdaleka jen otázkou křesťanství (nebo jakékoli jiné víry), ale její význam daleko přesahuje veškeré ideologie a vyznání.

Naděje je podmínkou pro život na zemi v tom nejobecnějším slova smyslu. Naděje obecně znamená vnitřní přesvědčení, že i ve zdánlivě beznadějné situaci existuje smysluplné východisko.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.