Úterý: Muži, nebo ženy - kdo vydrží víc?

26. květen 2015

Děti, snídaně, zaměstnání, nákupy, večeře, úklid, žehlení... Kolik je toho za jeden den schopna obstarat a zařídit žena? A co muž? Zvládl by tento kolotoč také? Je žena psychicky i fyzicky nastavena tak, že vydrží víc? Nebo je tím silnějším opravdu muž? Jaká je zkušenost z vašeho života?

Někdy se úsměvně říká, že - žena vydrží víc než člověk… Pokud jde o výkon, asi vás nepřekvapí, že jsou ženy obecně slabší než muži. Jedna studie porovnávala olympijské výkony v různých atletických disciplínách. Jasně se přitom ukázalo, že muži dosahují lepších časů. Ale pozor, platí to jen pro „rychlé“ a také pro silové sporty. Vzpěračka nikdy nezvedne tolik jako vzpěrač, což je dáno už tím, že muži mají díky testosteronu delší a silnější svalová vlákna.

Vždycky to ale nemusí být výhoda. Zatímco lezec může zdolat stěnu brutální silou, slabší lezkyně víc přemýšlí a použije lepší techniku. Jedno přísloví o tom říká: „Co není v nohách, musí být v hlavě.“ Jakmile do hry kromě síly a rychlosti vstoupí navíc i vytrvalost, začínají ženy s muži zdatně soupeřit. Kdo je tedy tím slabším pohlavím?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.