Úterý: O kom se nemluví, jako by nebyl!

28. březen 2017

Stali jste se někdy terčem pomluv? Jak jste jim čelili? Čekali jste, až se to samo uklidní, nebo jste proti pomlouvačům otevřeně zabojovali?

Když se řekne slovo pomluva, je to jednoznačné a velmi nepříjemné. Zvlášť když je namířena proti vám nebo vašim blízkým. Napadlo vás někdy, že takové pomlouvání přichází plíživě?

Normálně se s lidmi bavíme o situacích a společných známých a sem tam trousíme věci, které by ty, o nichž je řeč, možná ranily. Někdy vědomě, ale mnohdy nechtěně, z nešikovnosti. Nebo třeba ve snaze vyprávěním druhého pobavit... Takové pomluvy mohou vznikat docela nevinně a říkáme jim většinou „drby“.

Pomluvy ale mohou být velmi zlé. Jsou jako jed, otravují dobré vztahy Pomluvám a lžím, které se kolem vás šíří, není vždy snadné se bránit. Většinou odezní tak, jako přišly, ale mohou vám také pořádně znepříjemnit život. Co s nimi?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.