Úterý: Poprvé na západě

3. říjen 2017

V říjnu roku 1982 se do čela vlády SRN postavil předseda konzervativců Helmut Kohl. Muž, který se zasloužil zásadním způsobem po pádu Berlínské zdi o znovusjednocení Německa. Jaké změny rok 1989 přinesl také u nás, to víme- Pojďme teď ale zavzpomínat konkrétně na dobu, kdy se otevřely hranice a my měli konečně možnost svobodně vyjet na západ. Stovky autobusů obsazených Čechy vyrážely do Paříže, do Vídně, do Říma, nebo i mnohem dál. Kde jste byli vy? Jaký zážitek to pro vás byl? Nebo se vám to podařilo vycestovat do zahraničí už mnohem dříve?

Vzpomenete si, kdy jste poprvé vyjeli za hranice vlasti? Kde jste tenkrát byli a jak jste si to užili? NDR, Bulharsko, Maďarsko, nebo dokonce Jugoslávie? Co všechno může Čecha překvapit v cizině? Kdy jste poprvé vyjeli „na západ“? Porovnávali jste rozdílnou životní úroveň?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.