Úterý: Přijali byste cizí dítě?

6. prosinec 2016

Dokázali byste přijmout cizí dítě do své rodiny? Máte zkušenost s péčí o nevlastní dítě, nebo dokonce s pěstounskou péčí? Myslíte, že rodina, ve které dítě vyroste, je může pozitivně ovlivnit, nebo myslíte, že geny se zkrátka nezapřou? Přijali byste dítě odlišného etnika?

Včerejší den byl mimo jiné Dnem pro pěstounskou péči. Vychovávat vlastní dítě je umění, tím spíše cizí dítě, natož nemanželské. Nemanželské dítě je vlastně jakýsi útok na osobní hrdost muže a je známo, že žena dokáže přijmout nemanželské dítě partnera snáze, než partner dítě ženino.

Mnohem lepší je situace u dětí osvojených či dětí v pěstounské péči, pro ty se rodiče rozhodují, ale i ty jsou zatíženy komplikacemi. Především je to jejich předchozí narušený vývoj v dětských či kojeneckých ústavech.

Páry, které vstupují do náhradní rodinné péče coby osvojitelé, za sebou mívají mnohdy strastiplné období neúspěšných pokusů o početí vlastního potomka, rozebírání hluboce soukromých témat s cizími lidmi, v případě pokusů o umělé oplodnění i řadu lékařských vyšetření a zákroků. Když pak dozrají k rozhodnutí, že si dítě adoptují, čeká je ještě dlouhá cesta.

Třeba v tom, že ne vždy jsou oba partneři skutečně naladěni na stejné vlně, někdy je jeden pro věc více nadšený a ten druhý mu prostě „jen" chce udělat radost. A ještě obtížnější situace nastává, když je osvojené dítě už starší, má třeba nějaký zdravotní hendikep či je odlišného etnika než osvojitelé.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.