Úterý: Revolty našeho mládí

23. květen 2017

Rebelství a odvaha „být jiný“ byly hlavním motivem života francouzské módní návrhářky Coco Chanel. Ve své autobiografii píše: „Už jako dítě jsem byla vzpurná. Rebelka v lásce i v módní branži, skutečná čertice.“ Byla to její hrdost, která z ní dělala rebelku. A jak vysvětluje, právě tato hrdost, vzpurná povaha a touha po nezávislosti jsou také tajemstvím její síly a úspěchu. Její filozofií bylo: „Vzpoura dělá z dítěte člověka, který je proti všemu obrněný a velmi silný.“

Opravdu se zdá, že se vůle k sebeprosazení rozvíjí často právě v konfliktech, kterými lidé prošli v dětství a v mládí. Rebelie a vzpoura proti autoritám posilují vlastní pocit nezávislosti a sebevědomí, které je hlavním předpokladem pro pozdější úspěch. A život Coco Chanel je toho příkladem.

Jestlipak i vy jste prožívali revoltu v době svého mládí, nebo i v pozdějším životě? Čím jste se snažili odlišovat? Proti jakým autoritám jste vystupovali? Bouřili jste se proti rodičům? A jak vaše vzpoura dopadla?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.