Chlumčany - ves Chlumčanů žijících na chlumu

6. leden 2016

Chlumčany sice nejsou městem, ale ani typickou vesnicí. Obec leží v nadmořské výšce 390 m, na okraji široké brány, která spojuje Plzeňskou a Přeštickou kotlinu.

Dříve žili v Chlumčanech hlavně zemědělci, ale po radikální přestavbě je dnes toto místo ryze průmyslovým střediskem Plzeňska. Pod správu Obecního úřadu Chlumčany patří také ves Hradčany.

Obec je na historické památky chudá. Od počátku 18. století totiž nebyla ani sídlem vrchnosti, dokonce ani farní vesnicí. Poslední známky rané architektury připomíná zachovalý zbytek rytířské tvrze v tzv. „Kazamátu," dále kaple Panny Marie, kterou dnes najdete v areálu hřbitova. Chlumčany měly dříve také celou řadu spolků různého zaměření, které vznikaly a zanikaly.

Jedinými spolky, které přežily všechna období, jsou aktivní sbor dobrovolných hasičů a myslivecká jednota zvaná Honební společenstvo. Významným sportovním oddílem je TJ Keramika Chlumčany. Chlumčanské keramické závody možná znáte. A možná právě vaši koupelnu zdobí jejich keramické dlaždice a obklady. Ale od chlumčanských dlaždiček zpátky k Názvopisu. Jazyková poradkyně Dagmar Magincová má slovo.

autoři: jsl , Dagmar Magincová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.