Pečené kuřecí prso s pesto omáčkou, grilovanou polentou a rolkou zelených fazolek

Recept od šéfkuchaře Václava Bodnara na pečené kukuřičné kuřecí prso s křídlem, s pesto omáčkou, grilovanou špenátovou polentou a rolkou zelených fazolek svázanou plátkem mrkve.

Ingredience na 2 porce:

Kukuřičné kuřecí prso s křídlem – 2 ks
Sůl, pepř – dle potřeby
Oříšek másla
2 snítky tymiánu
Olivový olej (extra virgine) – 5 polévkových lžic
Šalotka – 2 menší
Česnek – 2 menší stroužky
Bílé suché víno – 1 dcl
Cukr krupice
Bazalkové pesto – 1 polévková lžíce
Máslo – 50 g
Hladká mouka – 50 g
Kuřecí vývar – 4 dcl
Bazalka, hladkolistá petržel – dle potřeby
Smetana - 100 ml
Šťáva z půlky citronu
Větší mrkev – 1 ks
Zelené fazolky celé – 200 g
Pomeranč – 1 ks
Kukuřičná polenta – 1 hrnek
Parmezán – 50 g
Baby špenát nebo mražené špenátové listy (ne protlak) – 60 g

Postup:

Kukuřičné kuřecí prso s kůží a křídlem – osolit a opepřit čerstvě mletým pepřem pouze stranu bez kůže, celé prso potřít olivovým olejem a zprudka opéct na non-stick pánvi již bez oleje, nejprve stranu s kůží dohněda, poté i stranu druhou, po opečení potřít dohněda opečenou kůžičku změklým máslem a posypat sekaným čerstvým tymiánem, dopéct v troubě při teplotě 150°C, a to 10 až 15 minut na cílovou teplotu 75°C měřeno v kloubu křídla.

Pesto omáčka – na olivovém oleji zpěnit jemně nasekanou šalotku s česnekem, zastříknout suchým bílým vínem a přidat špetku cukru, redukovat na tuk, přidat bazalkové pesto, krátce orestovat, přidat kuřecí velouté (máslo s hladkou moukou krátce restovat, zalít kuřecím vývarem, vařit 15 až 20 minut na mírném ohni), osolit, opepřit a krátce provařit, poté přidat sekaný tymián, bazalku a italskou petržel, velice krátce provařit a na závěr zjemnit smetanou, dochutit solí, pepřem a citrónovou šťávou.

Grilovaná špenátová polenta – polentu vařit v kuřecím vývaru na mírném ohni 15 – 20 minut, poté stáhnout z ohně, přidat strouhaný parmezán, smetanu, a na šalotce s česnekem restovaný baby špenát, dochutit solí a pepřem a poté přelít do připravené formičky, vše vychladit, poté krájet silnější plátky, zprudka „označit“ na grilu nebo opéct na pánvi se slabým filmem oleje z obou stran do lehce zlatova.

Rolka zelených fazolek balená v plátku mrkve – větší oloupanou mrkev nakrájet na slabé plátky a povařit 3 minuty v pomerančovém džusu s troškou vody a soli, poté nechat stranou, zelené fazolky (před vařením odkrojit oba konce fazolek) povařit v osolené vodě 3 minuty, poté ihned zchladit v ledové vodě, následně fazolky osušit, dochutit solí, olivovým olejem extra virgine a hrubě mletým chilli, poté fazolky naskládat na plátek mrkve a zarolovat, aby koukaly z obou stran zelené konce. Takto připravené fazolky přidat ke kuřecím prsíčkům na posledních 5 minut pečení kuřete, aby se před servírováním na talíř zregenerovaly.

Servírování na talíř – do středu talíře lžící nanést pesto omáčku, ke kraji dát opečenou polentu, na omáčku položit kuřecí prso a rolku z fazolek, dozdobit lístky bazalky a vše lehce zakapat olivovým olejem.