Co se skrývá za pojmem Crème Chantilly? Budete se divit, ale obyčejná šlehačka

Zní to tak majestátně a tajemně, ale Crème Chantilly není nic jiného než sladká šlehačka. Její vynález je připisován François Vatelovi – francouzskému kuchaři.

Psal se rok 1661, když jeho pán Ludvík II. de Bourbon-Condé, řečený Velký Condé poprvé ochutnal sladkou šlehačku ochucenou vanilkou, které se dodnes říká Crème Chantilly – podle zámku, kde ji podávali. Příběh je to hezký, ale ne moc doložitelný.

Prokazatelně víme, že šlehačku jedla už například Kateřina Medicejská, že ji znali i v Anglii. Ale koho napadlo ji osladit cukrem, to už asi nezjistíme.

Víme, jen jedno, že François Vatel neskončil dobře. Jednoho dne sestavil tak náročné menu pro 2.000 hostů, že mu nestihli včas dopravit všechny suroviny včetně ryb a toho ho dohnalo až k sebevraždě.


Soutěž

Otazníky, nápověda, poradna, chat

Šlehačku ale známe dodnes, a kdo si ji občas s něčím nedá... Věděli byste, kolik procent musí mít smetana ke šlehání, aby z ní vznikla dobrá šlehačka?

a) 8%
b) 33%

Kdo je přesvědčen, že musí mít 8 % tuku, ten pošle SMS ve tvaru POCHOUTKY A, kdo se přiklání k tvrzení, že na výrobu šlehačky potřebujeme smetanu s 33 % tuku, ten bude odesílat textovku ve tvaru POCHOUTKY B. V obou případech nezapomeňte připsat i svoje jméno a adresu a poslat na číslo 907 77 04. Vyhraje ta SMS, která bude ve středu všech se správnou odpovědí a zaslaných do úterní půlnoci (4. března). Hrajeme o knihu Food - Bible šéfkuchaře - všechno ze světa potravin.