Pochoutkový rok1. října  2017 v 10:04  

Arašídové křupky. Pochutnáváme si na nich více než 40 let

Česnekové křupky - Foto: Romana Kubicová

Česnekové křupkyFoto: Romana Kubicová

Bez nadsázky můžeme říci, že tradiční arašídové křupky byly československým zlatem. Nechyběly na žádné oslavě, nabízeli jsme je návštěvám a často je mlsali i sami. K nejoblíbenějším arašídovým křupkám se přidružili i sýrovo-paprikové a příchutě už od 90. let doplňují málo známé česnekové.

Vůbec první křupky v Československé republice byly vyrobeny 1. ledna 1973 v Ostravě Svinově. Místní křupkárna, tehdy jediná svého druhu u nás, patřila státnímu podniku Mlýny Olomouc. Na dlouhou dobu zásobovala slanou pochoutkou zákazníky od Aše až po Čiernou nad Tisou. V 90. letech došlo k osamostatnění křupkárny a její privatizaci. Posléze se výroba přenesla do Ostravy Martinova, protože původní mlýn v Svinově vzal za své při výstavbě dálnice.  

Tajný recept 

V křupkárně testují různé druhy kukuřičné krupice - Foto: Romana Kubicová

V křupkárně testují různé druhy kukuřičné krupiceFoto: Romana Kubicová

Receptura na výrobu křupek zůstala po celou dobu nezměněna. Základem jsou kvalitní suroviny. Nahrubo mletá kukuřičná krupice, pražené arašídy, a to jak ve slupce, tak bez ní. K tomu trocha soli a rostlinného tuku. Samotná křupka vzniká ve speciálním stroji zvaném extruder. Ten pracuje na principu teploty a tlaku. Křupka se tak vlastně nafoukne a ne usmaží, jak se obávají mnohé dámy. 

Poté putuje do obalovacího bubnu. V něm se obalí směsí drcených pražených arašídů smíchaných s trochou tuku. Přes zásobníky, ve kterých se shromáždí potřebný počet křupek do jednoho sáčku, se dostanou až k balicím strojům. Hotové a uzavřené sáčky následně vyjíždějí na pás, kde zkušené pracovnice křupkárny pouhým pohledem poznají, který sáček nesplňuje danou normu. 

Vaříme s rozhlasem

Jak poznat správnou křupku 

Dobře vyrobená křupka se nikdy nesmí přilepit na patro a musí vydat nezaměnitelný křupavý zvuk. Není-li tomu tam, byla při výrobě použita buď kukuřičná krupice nižší kvality, nebo byla její část nahrazena kukuřičnou moukou. A co mají všichni milovníci této slané pochoutky vůbec nejraději? Přeci shluk arašídů, který se utvoří na dně sáčku. To platilo pro mlsouny jak v době minulé, tak i dnes. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace