Pochoutkový rok13. prosince  2015 v 10:04  

Banánový chléb vnese do vašich snídaní svěží vítr od protinožců

Banánový chléb lze před pečením ještě dozdobit čokoládovými kousky - Foto: Naďa Čvančarová

Banánový chléb lze před pečením ještě dozdobit čokoládovými kouskyFoto: Naďa Čvančarová

Pokud rádi poznáváte nové gastronomické trendy a chutě, zaměřte svoji pozornost na banánový chléb. Podle tradiční australské receptury ho skupinka nadšenců peče už třetím rokem v jedné ostravské pekárničce pod názvem Bubba chléb. Recept si můžete sami vyzkoušet.

Nápad na pečení Banánového chlebu se zrodil v hlavách dvou studentů, kteří vycestovali ze severní Moravy na delší čas do Sydney. Z místa za mořem vzdáleného 16 tisíc kilometrů od jejich domovů si Marek Galajda a Kateřina Šulcová přivezli originální recept na Bubba chléb. V Austrálii je stejně jako v dalších anglicky mluvících zemích velmi oblíbený. Peče se už po celé generace v rodinách a narazit na něj můžete i na každém kroku v kavárnách. 

Čím sladší, tím lepší 

Základem jsou samozřejmě banány, musí být dobře zralé - Foto: Naďa Čvančarová

Základem jsou samozřejmě banány, musí být dobře zraléFoto: Naďa Čvančarová

Dobře vyzrálé banány jsou pro lahodně vláčný a voňavý Bubba chléb naprosto zásadní. Banány je proto nutné nechat před zpracováním dozrát při pokojové teplotě. Chuť plodů tím získá na intenzitě a sladkosti. Dobře vyzrálý banán poznáme podle změn na slupce, jejíž barva se mění od zelené přes žlutou, až k postupně se rozšiřujícím hnědým skvrnkám. Vyzrálý banán také mění konzistenci, měkne a lépe se s ním v kuchyni při pečení pracuje. 

Na jeden bochník chleba z ostravské Bubba pekárny spotřebují kilo banánů. Bez slupky je to asi 600 gramová dávka vynikajících živin a energie. Veškeré zpracování a příprava těsta na chleba tady probíhá ručně. A hlavně se obejdou bez barviv a konzervantů. 

Ještě něco o banánech 

O banánech se poprvé zmiňují buddhistické texty v roce 600 př. n. l. Údajně i samotný Alexandr Veliký měl během své výpravy do Indie možnost si na nich pochutnat. První skutečný banánový sad byl popsán v Číně okolo roku 200. O něco později se banány ujaly na území Afriky a dále v Karibiku a Střední Americe. 

Banánovník je rod bylin z čeledi banánovníkovitých. Zahrnuje jak zakrslé druhy velké jen několik desítek centimetrů, tak ty, které měří až 16 metrů a patří k nejvyšším bylinám na světě. Plody banánovníků, banány, rostou ve visících trsech a do našich zeměpisných šířek většinou putují z velikých dálek. Sklízejí se tak, že dozrávají postupně až během dopravy a dalšího putování do našich kuchyní. 

V banánech najdeme zejména vitaminy skupiny B, také vitamin A a z minerálních látek velice prospěšný hořčík, vápník a fosfor. Nejvíce je u banánů ceněn vysoký obsah draslíku, který má vliv mimo jiné na normalizaci krevního tlaku. Navíc je v banánu aminokyselina tryptofan, kterou tělo dále zpracovává na serotonin. Ten se stará o dobrou náladu a pocit spokojenosti. 

Banánový chléb 

Banány si dobře rozumí i s dalšími příchutěmi a ingrediencemi. Podle vlastní chuti tak můžete do chleba přidat kousky čokolády, ořechy, kakao, kokos, skořici, sušené ovoce nebo různá semínka. My nabízíme variantu s pekanovými ořechy a rozinkami. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Banánový chléb s pekanovými ořechy a rozinkami

Dobře zralé banány rozmačkáme vidličkou. Máslo zlehka rozehřejeme. Vše smícháme s cukrem a jedlou sodou - Foto: Naďa Čvančarová

Dobře zralé banány rozmačkáme vidličkou. Máslo zlehka rozehřejeme. Vše smícháme s cukrem a jedlou sodouFoto: Naďa Čvančarová

250 g cukru
200 g másla
6 ks banánů
2 lžičky jedlé sody
100 g pekanových ořechů
2 ks vejce
100 g rozinek
300 g polohrubé mouky
1 špetka soli
200 ml mléka
1/2 lžičky mleté skořice 

Postup:

Dobře zralé banány rozmačkáme vidličkou. Máslo zlehka rozehřejeme. Vše smícháme s cukrem a jedlou sodou. Přidáme pekanové ořechy nadrobno nasekané nebo nahrubo mleté a k tomu pár rozinek. 

Do řádně promíchané směsi vlijeme mléko, přidáme skořici a špetku soli, dvě celá vejce a opět promícháme. Hotové těsto je tužší konzistence než na klasickou bábovku. 

Těsto dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy (může být obdélníková, na bábovku, na srnčí hřbet nebo se případně hodí i hluboký plech). Pečeme v předehřáté troubě na 170 až 190 stupňů asi 70 minut. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace