Bedýnkový systém žije. Nechte si dovézt nejčerstvější ovoce a zeleninu až domů

Zelenina bývá v obchodech často „unavená“, i běžné ovoce cestuje přes půl zeměkoule. Domácí menší pěstitelé přitom bojují s odbytem. Ze spojení dvou problémů vzešlo řešení v podobě bedýnkového systému, který dovoluje i běžným spotřebitelům práci s čerstvými surovinami.

Při hledání bedýnkových historických kořenů bychom se museli vrátit o víc než 50 let zpátky. První systémy na přímý prodej ovoce, zeleniny a jiných zemědělských produktů od drobných pěstitelů a farmářů začaly fungovat v 60. letech minulého století v Německu a ve Švýcarsku. V Česku se tento způsob prodeje začal více objevovat až zhruba v posledních pěti letech.

Konkrétní příklad – ČUPR bedýnky

Za názvem ČUPR bedýnky z Ploskovic na Litoměřicku jsou od roku 2010 hlavní pěstitel Jan Čuda a Vojtěch Procházka, který se víc stará o objednávky a rozvoz. Jan Čuda je ovocnář, k tomu pěstuje i brambory a česnek. Co nemá na vlastních polích, to vykupuje od pěstitelů z nejbližšího okolí. Jde o zemědělce v dosahu zhruba 10 kilometrů – Křešice, Lounky a Dolánky. Kupující díky tomu vědí, že mají rajčata a papriky od pana Hrdličky z Dolánek nebo od pana Černého z Lounek, případně dostanou červenou řepu od pana Kozla z Lounek.

Plnící linka

Princip bedýnek

Základem je dostat rychle čerstvé produkty ke spotřebiteli. Každá bedýnková síť má svoje podmínky, způsob distribuce a také nabídku. Některé systémy obohacují nabídku i o masné nebo mléčné produkty rovněž od menších farmářů a řezníků. Někdy si můžete objednat i kávu z malé pražírny, med nebo víno od vinaře z okolí. Při vyhledávání takové bedýnkové sítě ve vašem okolí vám poslouží internet. Některé systémy fungují jako družstva pěstitelů, farmářů a zákazníků, jinde zvolili volnější spojení bez platby předem nebo nutnosti pravidelného odběru.

Hotová bedýnka

Čtěte také

S bedýnkovým systémem je spojen i pozitivní bonus. Pěstitel totiž dostává zpětnou vazbu přímo od spotřebitelů. Ví tedy, o co mají zájem, co by měl zařadit do pěstebního plánu a naopak spotřebitel díky ukázce třeba méně známé zeleniny najde inspiraci do vlastní kuchyně. Mangold se dá například upravit jako špenát a z řapíků připravíte během pár minut dokonale chutnající předkrm na způsob chřestu.