Bešamel je velmi jednoduchá omáčka
Pod svým dnešním názvem se bešamel poprvé objevil ve slavné francouzské kuchařce „Francouzská kuchyně“ z roku 1651. Omáčka byla pojmenovaná na počest markýze Louise de Béchameila, finančníka a správce Bretaně, který je někdy nesprávně označován za autora receptu.
Možná to bylo tím, že měl jako hlavní hostitel na starosti kuchyni v domácnosti Ludvíka XV. Jedná se o základní omáčku, která vznikne postupným zamícháním nebo zašleháním horkého mléka do zchladlé světlé jíšky.
Věděli byste tedy, co kromě mléka tvoří omáčku bešamel? Jinými slovy, z čeho se dělá jíška?
a) z cibule a mouky – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) z másla a mouky – SMS ve tvaru POCHOUTKY B
Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o profesionální stolní mixér Vital s 1,5litrovou nádobou a pěti rychlostmi od společnosti Gastroback.
Soutěžíme do úterní půlnoci – 25. listopadu!